Ασύρματο επιΚΙΝΔΥΝΟ?

Ένα ασύρματο δίκτυο τοπικής περιοχής (WLAN) επιτρέπει στους υπολογιστές και τα laptop να συνδεθoυν ο ένας με τον άλλο, με περιφερειακές συσκευές (εκτυπωτές, ανιχνευτές κ.λπ.) και με σημείοα πρόσβασης Διαδικτύου. Έτσι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένα  κυρίως για τον διαμοιρασμό διαδικτυακής πρόσβασης σε φορητές συσκευές και laptop. Μάλιστα με την άνοιξη των ADSL συνδέσεων στην Ελλάδα, πολλές από τις εταιρείες παρόχους διέθεταν στην αγορά εξοπλισμό που περιλάμβανε δυνατότητες wi-fi (wireless) πρόσβασης στην σύνδεση αυτή. Τα γνωστά μας wi-fi modem/routers (ξέρετε αυτά που πάντα ξεχνάει ο γείτονας να κλειδώσει και μπαίνουμε όλοι μαζί απο την σύνδεση που πληρώνει αυτός!!)…

Τα στοιχεία που στέλνονται από την μια συσκευή στην άλλη μεταδίδονται χρησιμοποιώντας μια υψηλής συχνότητας ραδιο σύνδεση αντί ενός καλωδίου.Το επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που εκπέμπεται από τις συσκευές εξαρτάται από τη διαβιβάζουσα δύναμή τους και τον όγκο των στοιχείων που στέλνονται. Αυτή η ακτινοβολία είναι η εντονότερη όταν διαβιβάζεται η μέγιστη δυνατή ποσότητα δεδομένων, ενώ μειώνεται γρήγορα όσο απομακρυνόμαστε τη συσκευή αποστολής σημάτων. Ακόμη και στη μέγιστες δύναμη μετάδοσης και την αποθηκευτική ενότητα στοιχείων, η ακτινοβολία εκπεμπόμενη είναι 10 φορές χαμηλότερη από το συνιστώμενο επίπεδο ασφάλειας σε μια απόσταση 20 εκατ. από τη συσκευή αποστολής σημάτων, και 40 φορές χαμηλότερα σε μια απόσταση 1 μέτρου.
Δεν είναι αυτήν την περίοδο γνωστό εάν οι ηλεκτρομαγνητικοί τομείς που δημιουργούνται από WLANs θέτουν έναν κίνδυνο για την υγεία. Οι συσκευές WLAN εκπέμπουν γενικά ένα χαμηλό επίπεδο της ακτινοβολίας, και το η προσοχή πρέπει να ασκηθεί πρώτιστα κατά χρησιμοποίηση των συσκευών που κρατιούνται κοντά στο σώμα, όπως τα laptop, τα τηλέφωνα PDAs και Διαδικτύου.

Διεθνώς προσφέρονται οι παρακάτω συμβουλές για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεσή μας στο σπίτι ή στο γραφείο μας:

  • Ενεργοποιείτε το WLAN σας μόνο όταν το χρειάζεστε. Με τα laptop είναι μια καλή ιδέα να κλείνουμε το Wifi μαις και η συσκευή θα προσπαθεί επανειλημμένα να συνδέθει με οποιοδήποτε διαθέσιμο δίκτυο, εκπέμποντας περιττή ακτινοβολία και καταναλονοντας περιττή ενέργεια της μπαταρίας.
  • Μην κρατάτε το laptop σας κοντά στο σώμα σας ενώ έχετε συνδεθεί μέσω WiFi.
  • Οπουδήποτε είναι δυνατόν, εγκαταστήστε το σημείο πρόσβασης ένα μέτρο μακρυά από τις θέσεις όπου εργάζεστε, κάθεστε ή στηρίζεστε για τις μεγάλες περιόδους του χρόνου.
  • Τοποθετήστε το σημείο πρόσβασης κεντρικά έτσι ώστε όλες οι συσκευές στο δίκτυο να έχουν την καλή υποδοχή.
  • Επιλέξτε τα πρότυπα WLAN C παρά τα πρότυπα B. Η έκθεση στην ακτινοβολία είναι χαμηλότερη με αυτά τα πρότυπα επειδή διαβιβάζει τα στοιχεία αποτελεσματικότερα.
  • Εάν είναι δυνατό να ρυθμιστεί η δύναμη του δικτύου, η δύναμη μετάδοσης πρέπει να βελτιστοποιηθεί στο σημείο πρόσβασης για την περιοχή που πρέπει να παρασχεθεί.
  • Μια συσκευή αποστολής σημάτων WLAN πρέπει μόνο να χρησιμοποιηθεί με μια κεραία που παρέχεται για αυτόν το λόγο από τον κατασκευαστή. Εάν χρησιμοποιείται μια ακατάλληλη κεραία με υπερβολική εμβέλεια , η μέγιστη επιτρεπόμενη δύναμη μετάδοσης μπορεί να ξεπεραστεί.
  • Τα μέτρα που συστήνονται για τη μείωση της έκθεσης ακτινοβολίας κατά τη χρησιμοποίηση των κινητών τηλεφώνων ισχύουν και για τα wLAN-κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται για την τηλεφωνία Διαδικτύου.

Αποκαλυπτική είναι πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Γεωργίου www.biology.upatras.gr/cgeorgiou, που καταγράφει τις συνέπειες στην υγεία από τη χρήση του WLAN, του γνωστού τηλεπικοινωνιακού συστήματος ασύρματης σύνδεσης.

Παραθέτει πρωτοβουλίες και νομικές ρυθμίσεις, για την προστασία της δημόσιας υγείας, από τη διεθνή εμπειρία και σας προτείνουμε να ρίξεται μια ματιά.